Ošetrovanie a čistenie brúsenej kože


Koža, alebo useň, je prírodná konzervovaná zvieracia pokožka s typickou a nezameniteľnou nepravidelnosťou a vôňou. Je vysoko odolná voči opotrebovaniu a má dlhú životnosť. Aj napriek tomu však môže dôjsť k poškodeniu a znečisteniu materiálu, či vyblednutiu farby. Ako sa materiál častým používaním bude správať a ako dlho vydrží, závisí hlavne od kvality kože, preto si dajte záležať na výbere tej najkvalitnejšej brúsenej kože.

Brúsená koža

 

 

Rozlišujeme 2 druhy brúsenej kože:
VELÚR: je koža brúsená na rube („od mäsa“). Nazýva sa aj semiš a materiál má dlhší a hrubší vlas ako nubuk a je menej náchylný na poškodenie       

NUBUK: je koža brúsená na lícnej strane. Je to špeciálne upravená prírodná useň. Tento materiál je veľmi odolný a jemnejší ako velúr, avšak je náročnejší na údržbu.     

 


Je známe, že brúsená koža ako huba absorbuje vlhkosť, mastnotu, či prach, s ktorými príde do kontaktu, preto nezabúdajte na jeho impregnáciu už pred prvým použitím. Prípravky na čistenie je vhodné najskôr vyskúšať na nečisto na menej viditeľnej časti výrobku.


Čistenie škvŕn, mastnoty a nečistôt

Brúsená koža sa na rozdiel od hladkej kože čistí za sucha pomocou špeciálnych brúsnych gúm, alebo kefiek. Na trhu nájdete aj špeciálnu gumu na čistenie NUBUK BOX od značky COLLONIL, ktorá spoľahlivo odstráni silné nečistoty a fľaky z kože. Pri mokrom čistení by mohlo dôjsť k vzniku máp a škvŕn, navyše brúsená koža by sa nemala vystavovať vode, ani požívať prípravky na báze vody.

Čistenie výrobkov z brúsenej kože vo vysokej miere závisí od toho, ako ste sa o brúsenú kožu starali predtým. Ak ste pravidelne používali ochranné impregnačné prostriedky, potom Vám k čisteniu postačí obyčajná kefa na obuv. Ak ste sa o brúsenú kožu predtým príliš nestarali, použite na čistenie špeciálne mlieko BAMBOO LOTION COLLONIL, určené špeciálne na brúsenú kožu.

POSTUP: Pri čistení Vám poslúži špeciálna kefka a čistiaci šampón alebo emulzia na brúsenú kožu. Gumovým povrchom kefky na čistenie zbavte materiál nečistôt, naneste šampón SHAMPOO DIRECT pomocou aplikátora na povrch brúsenej kože a nechajte ho vyschnúť. Potom kefkou so štetinami jemnými krúživými pohybmi prečešte a zdrsnite povrch. Potom je nutné aplikovať impregnačný sprej NUBUK + VELOURS COLLONIL, ktorý ochráni povrch pred vlhkom a vodou.
Ak sa rozhodnete k čisteniu brúsenej kože použiť gumu, jemnými pohybmi sa okrem odstránenia nečistôt obnoví aj vzhľad kože.


Samotné čistenie kože zaberie iba niekoľko minút, napriek tomu nezabúdajte na priebežné ošetrovanie kože impregnačnými prípravkami, čím predídete znečisteniu kože. Nepodceňujte starostlivosť o výrobky z pravej kože a vyberte si z pestrej ponuky impregnačných a čistiacich prípravkov značky COLLONIL v našom e-shope. Ochrana brúsenej kože je potrebná hneď pred prvým použitím výrobku. Majte na pamäti, že impregnácia nie je jednorázová záležitosť a je potrebné ju v pravidelných intervaloch opakovať. Impregnačné prípravky sú na trhu dostupné najčastejšie vo forme spreja.
 

                                                                                                                   Starostlivosť o výrobky z brúsenej kože

Ochrana pred vysušením, vyblednutím a vodou

Na to, aby Vám výrobok z brúsenej kože dlho vydržal a udržal si kvalitu aj pre častom nosení je potrebné klásť dôraz na pravidelné čistenie a ošetrovanie, aby nestratil svoje základné vlastnosti. Ide hlavne o dlhú trvácnosť materiálu a odolnosť voči vode. Impregnačný sprej spoľahlivo ochráni brúsenú kožu pred vplyvom vody a zabezpečí odpudzovanie kvapiek a taktiež zabráni vzniku mokrých škvŕn. V prípade, že na kožu dopadne kvapka vody vytvorí sa z nej guľôčka, ktorá nevsiakne do kože, ale dá sa jednoducho zotrieť, prípadne sa jednoducho odkotúľa. Pravidelná a správna starostlivosť o kožené výrobky zaručí, že materiál si zachová svoj pôvodný vzhľad a pružnosť, keďže koža sa časom vysúša a stráca prirodzenú vlhkosť a tuk. Pravidelnou impregnáciou zabránite hĺbkovému prenikaniu vlhkosti a nečistôt do kože.

Ak farba Vašej obľúbenej peňaženky alebo tašky z brúsenej kože potrebuje oživiť farbu, vyskúšajte renovátor farby v spreji. Aj v tomto prípade platí, aby ste prípravok aplikovali na menej viditeľnej časti výrobku aby ste sa uistili, že je to ten správny farebný odtieň. Zvlášť v prípade svetlej kože môže s najväčšou pravdepodobnosťou dôjsť k miernemu stmavnutiu kože. Počkajte aspoň 24 hodín pokiaľ sprej zaschne. Ak zmeny na koži budú minimálne a pre Vás prijateľné nastriekajte prípravok na celý výrobok.

POSTUP: Vhodný impregnačný prípravok nastriekajte rovnomerne zo vzdialenosti cca 30 cm na kožu. Výrobok nechajte voľne uschnúť. Intenzita používania impregnačných prípravkov závisí od frekvencie užívania výrobku.

Ak je výrobok silne znečistený, alebo nechcete spôsobiť viac škody ako osohu domácim čistením, vyhľadajte radšej pomoc odborníka.



SPÄŤ NA ČLÁNKY BLOGU >>>