Ako správne udržiavať cestovný kufor

Údržba cestovného kufra po každej ceste je úzko spätá so životnosťou kufra. Ak starostlivosť o kufor nezanedbáte, bude Vám dlho slúžiť k spokojnosti. V tomto článku sa dozviete, ako sa o kufor správne starať a na čo čistení netreba zabúdať.  

Ak chcete zabezpečiť, aby Váš kufor bol stále ako nový a dlho Vám slúžil, je veľmi dôležité venovať pozornosť údržbe. Čistota kufra zďaleka nie je len otázkou estetiky, ale pravidelná údržba Vám pomôže aj k predĺženiu životnosti. Najúčinnejšou ochranou batožiny je predchádzanie znečisteniu šetrným používaním a ochranou vhodnými impregnačnými prípravkami. Tie Vám okrem ochrany pred znečistením uľahčia aj následné čistenie. V súčasnosti sú kufre vyrábané z odolných materiálov, ktorých údržba je veľmi jednoduchá, avšak aj vtedy je vhodné riadiť sa niekoľkými základnými pravidlami.

Venujte pozornosť odporúčaniam výrobcu
Predtým, ako sa pustite do čistenia kufra, oboznámte sa s inštrukciami od výrobcu, ktoré sú súčasťou každého balenia.

Batožinu skladujte vždy suchú
Pri odkladaní cestovnej batožiny po návrate z ciest sa uistite, že je kufor úplne suchý. Ak batožinu odložíte ešte mierne vlhkú riskujete tvorbu plesní, čím sa môže materiál poškodiť a znehodnotiť jeho funkčnosť. Pri sušení sa však vyhýbajte priamemu slnečnému žiareniu. Mohlo by tak dôjsť k nežiadúcemu vyblednutiu farieb.

Ručné čistenie je najvhodnejšie
Pri čistení kufra si dajte záležať na výbere správnych čistiacich prostriedkov podľa materiálu Vášho kufra. Ak si nie ste istý, aký prípravok bude najvhodnejší, neurobíte chybu ak stavíte na obyčajnú mydlovú vodu a handričku z mikrovlákna. Odolnejšie škvrny z textilných kufrov odstránite mäkšou kefkou, vyvarujte sa kefkám s drsným a tvrdým povrchom, ktoré by mohli kufor znehodnotiť. Pri čistení nikdy nenanášajte čistiaci prostriedok priamo na kufor, ale najprv na handričku. Takto vyčistený kufor nechajte voľne vyschnúť pri izbovej teplote, nikdy ho nesušte pri otvorenom ohni.

NIE - chemickým roztokom
Kvalitné textilné cestovné kufre bývajú vyrábané s vodeodolnou povrchovou úpravou. Čistenie chemickým roztokom môže spôsobiť narušenie funkčnosti materiálu a znížiť tým životnosť batožiny.
Pri výbere správneho kufra, ako aj pri jeho čistení je potrebné rozlišovať medzi nepremokavosťou a vodeodolnosťou. Pre vysvetlenie týchto pojmov neexistuje presná definícia a každý výrobca tieto pojmy interpretuje trochu inak. Čo je pre jedného nepremokavé môže byť pre druhého iba vodeodolné a naopak. Vo všeobecnosti však platí, že nepremokavý materiál zabezpečí úplnú nepriepustnosť vody do batožiny. Nepremokavú batožinu môžete nechať na daždi, hodiť ju do vody, potápať sa s ňou a podobne a voda by sa nemala dostať do vnútra Vášho kufra. Nepremokavá batožina musí byť 100% nepriepustná (pogumovaná, vyrobená z plastu a pod.), šitie musí byť podlepené alebo zvarené a zvolený správny spôsob zatvárania kufra. Výroba takejto batožiny je nákladnejšia, čo sa odráža aj na jej cene. Vodeodolný materiál je schopný odolávať vode. Čím je táto schopnosť vyššia, tým dlhšie je možné batožinu vystaviť vode. Na takýchto materiáloch sa voda na batožine drží v podobe kvapiek, ktoré je možné poklepaním jednoducho odstrániť a voda sa nedostane dovnútra. Pri dlhodobejšom pôsobení vody aj takýto materiál premokne. Používaním batožiny a jej čistením povrchová impregnácia časom vyprchá, preto je dôležité ju obnovovať, napríklad používaním impregnačných prípravkov.

Cestovný kufor s kolieskamiJe potrebné mať na pamäti, že ani ten najdrahší kufor nie je nezničiteľný. K jeho poškodeniu môže jednoducho dôjsť pri manipulácii na letisku, prekročením nosnosti kufra, pri jeho nízkej kvalite a podobne. Najčastejším poškodením trpia hlavne kolieska, ktoré sa používaním skôr, či neskôr opotrebujú v závislosti od intenzity používania. Ďalej často dochádza k prasknutiu rukoväte, či samotného korpusu kufra, prípadne k roztrhnutiu švíkov v prípade textilných kufrov. Opravy takýchto poškodení sa pohybujú od 5 € do 25 €. V takomto prípade je na zvážení zaobstaranie si nového kufra.

Myslite na to, že životnosť kufra nie je podmienená iba jeho materiálom a kvalitou vyhotovenia, ale aj vhodným spôsobom používania. Poškodenie výrobku nedodržiavaním zásad starostlivosti a a používania nie je predmetom reklamácie.

Nie vždy je možné batožinu dostatočne ochrániť pred akýmkoľvek poškodením, môžeme však vzniku takýchto situácií predchádzať. Stačí, ak si svoju batožinu podomácky obalíte ochrannou fóliou. Použitie potravinovej fólie však nemusí byť dostatočné, keďže je tenšia a môže sa veľmi rýchlo poškodiť. Lepšou voľbou je použitie stretch fólie napríklad pre balenie nábytku. Výbornou ochranou Vášho kufra je taktiež použitie ochranného obalu. V predaji sú obaly v rôznych farbách, materiáloch, dizajne aj veľkosti. Niektoré z týchto obalov je možné prať v práčke. Takýto obal neochráni Vašu batožinu iba pred poškodením, ale taktiež aj pred znečistením alebo premoknutím.


SPÄŤ NA ČLÁNKY BLOGU >>>